ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Του Γιώργου Λιανού           
Τα σκιάχτρα βγήκαν από τις ντουλάπες για ακόμη μια φορά. Και γιατί είναι ανάγκη να το αναφέρουμε; Ίσως γιατί μας προκαλεί εντύπωση. Και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Προφανώς πρόκειται για τον τέως βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο που συνεχίζει να προκαλεί με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του. Δηλώσεις του  είχαμε ξανακούσει στο παρελθόν για πολλά ζητήματα πολιτικής και όχι μόνο. Και πάντοτε μας δημιουργούσαν αισθήματα αηδίας. 
Πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τον εγκαινιασμό του μουσείου για τον Νικό Μπελογιάννη στην γενέτειρά του την Αμαλιάδα. Ο Πάγκαλος σε δήλωσης ανέφερε, ότι ο Μπελογιάννης είναι γραμμένος στα σκέλια του κόσμου. Ο Νίκος Μπελογιάννης (22 Δεκεμβρίου 1915-30 Μαρτίου 1952) υπήρξε ένας από του κορυφαίους και σημαντικότερους ανθρώπους του περασμένου αιώνα, τόσο για την αριστερά, όσο και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ταυτίστηκε με τον άνθρωπο που πάλεψε και έδωσε τη ζωή του για αξίες ιδανικά αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ο Μπελογιάννης είναι και θα παραμείνει ένα σύμβολο αγώνα και πίστης σε κάτι καλύτερο.
Ο Πάγκαλος ως πολιτικός δεινόσαυρος της εποχής μας και στο παρελθόν, όταν ήταν ακόμη ενεργός πολιτικός είχε φανερώσει την αρνητική του διάθεση απέναντι σε κάθε επαναστατική κίνηση, σε κάθε κίνηση αντίδρασης. Θυμόμαστε όλοι τη φράση « Όλοι μαζί τα φάγαμε» με την οποία κατηγορούσε τους πολίτες για τυχοδιωκτισμό και φυγοπονία. Παλαιότερα το 2011 αν θυμάμαι καλά σε εκδήλωση ανέφερε ότι οι επαναστάτες του 1821 ήταν αγράμματοι, ξυπόλυτοι, και αλβανόφωνοι. Τόνιζε λοιπόν ότι ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ό Μακρυγιάννης, ο Μαυρομιχάλης, ο Φραντζής, ο Αναγνωσταράς, ο Μπότσαρης, ο Διάκος, ο Κανάρης, ο Μιαούλης και όλοι οι αγωνιστές ήταν ανοργάνωτοι Αν ναι λοιπόν τότε γιατί πέτυχε η επανάσταση το 1821; Τότε πώς κατακτήθηκαν όλα τα λαικά δικαιώματα που ο Πάγκαλος και η παρέα του τώρα γκρεμίζουν; Μα με αγώνες, κόπο και θυσίες και πάνω από όλα με ελεύθερο πνεύμα και επαναστατική διάθεση. Ο κύριος  Πάγκαλος δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας; Αυτός δεν έλεγε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο και προς πρέπει όλοι να το βουλώσουμε; Φυσικά αυτός ήταν. Αλλά τι να περιμένει κανείς από τέτοιου είδους πολιτικούς ανθρώπους που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Οι ίδιοι αντιμετώπισαν την αντίδραση του λαού ενάντια στα μνημόνια με δακρυγόνα, ξύλο, περιορισμούς, επιστρατεύσεις και απαγορεύσεις.
Ο Πάγκαλος ενσαρκώνει ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που με φασιστικό και απολυταρχικό τρόπο προσπαθεί να φιμώσει, να καταστείλει και να απαξιώσει με ανηθικότητα, βαρβαρότητα και αλητεία κάθε προσπάθεια ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Το τέχνασμα δόμηση-αποδόμηση το γνωρίζουν καλά. Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να απαξιώνουν την προσπάθεια αντίδρασης και αντίστασης των πολιτών. Και σε αυτό τους ενισχύει και η σημερινή κυβέρνηση με την συνέχιση της πολιτικής της υποταγής. Η επίσκεψη του Τσίπρα στο σπίτι του Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα δεν τον εξιλεώνει καθόλου.  Αντιθέτως, τον κάνει πιο προκλητικό. 
Η στάση τους δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν. Αντιθέτως, χρειάζεται να μπαίνουμε περισσότερο σε πιο βαθιές σκέψεις και προβληματισμούς για τους λόγους για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου