ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Αγρότες: Έρχεται φορολογική τορπίλη, όσοι παράγουν...τιμωρούνται


Έρχεται ένα πολύ "θερμό" φθινόπωρο, όπως ξεκαθαρίζουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, μετά τη νέα αποκάλυψη για τη φορολογική "τορπίλη" που θα δεχτούν όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα, δηλαδή όσοι μέχρι τώρα συνέχιζαν, έστω και με χίλια προβλήματα, να παράγουν προϊόντα.



Οι μάσκες, πλέον, έπεσαν και τώρα πάνω από 575.000 φορολογούμενοι με έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν να πληρώσουν το 2017 υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος, με δραματικές διαψεύσεις ακόμη και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, περί του... αφορολόγητου ορίου και του αγροτικού πληθυσμού εκείνου που επρόκειτο να ενταχθεί στις... "ευεργετικές του διατάξεις"!


Οι υποτιθέμενες "αριστερές" πολιτικές σήμερα απογυμνώνονται, χωρίς καμία πια αμφιβολία ότι όλα όσα έλεγαν οι συνδικαλιστές των αγροτών στη διάρκεια των θερμών επεισοδίων του περασμένου χειμώνα, στους δρόμους της Κρήτης αλλά και της Αθήνας, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, ήταν η φριχτή αλήθεια, που συνοψίζεται σε ένα βασικό μήνυμα... «όσοι παράγουν, τιμωρούνται»...



Έτσι, σήμερα ξεκαθαρίζεται πλέον ότι ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.



Και με βάση σχετικό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", οι φορολογούμενοι αυτοί θα πέσουν σε διπλή παγίδα, καθώς καταρρέει και το επιχείρημα του υποτιθέμενου αφορολόγητου των αγροτών. Συγκεκριμένα, η πρώτη παγίδα έχει ως εξής: Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 και της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του Ν. 4389/2016, τις οποίες ψήφισε τον περασμένο Μάιο η σημερινή κυβέρνηση, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετήσιου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων. Και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το καθεστώς που ίσχυε πριν προέβλεπε ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 35% του συνολικού εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.



Για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει παράλληλα:



* να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης,



* να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του,



* να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση.



Όμως, από την άλλη έχουμε και την εξής παγίδα: Με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του Ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δε δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ). Ως αποτέλεσμα υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος!



Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το φορολογικό έτος 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 38 του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2016 ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.




«Εμείς φωνάζαμε»



«Νομίζω ότι δικαιωνόμαστε σε ό,τι λέγαμε από την αρχή», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. «Και μπορεί τότε να είχαμε την κυβέρνηση που παραπληροφορούσε και έλεγε ότι δεν είναι έτσι όπως εμείς τα λέμε, όμως ήρθε η ώρα που επιβεβαιώνεται ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος έλεγε ψέματα»...



Ο συνδικαλιστής λέει παρακάτω ότι «το φθινόπωρο που θα έρθει θα είναι πολύ θερμό. Ο κόσμος, μετά και τον ΕΝΦΙΑ που θα έρθει στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα αρχίσει να βιώνει τις αδυναμίες πληρωμής. Και ότι δε θα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οπότε ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Και αυτό περιμένουμε κι εμείς, γιατί θα είναι η δικαίωση για μας, τουλάχιστον έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβει ο κόσμος ποιοι τον κοροϊδεύουν, για να υπάρχει συνέχεια της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα»...




«Εμείς τα λέγαμε από τότε»



Πολύ σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «φασίστες στο όνομα της υποτιθέμενης Αριστεράς, που μας συκοφαντούσαν στη διάρκεια του αγώνα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και επικεφαλής του Συντονιστικού των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.



«Εμείς τα λέγαμε από τότε. Και έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν ότι λέμε ψέματα. Μάλιστα, εμένα με κυνηγούσαν διάφοροι, υποστηρίζοντας ότι λέω ψέματα για κομματικούς λόγους, λες και δεν ήμουν εγώ που έκανα επίθεση στην κυβέρνηση και επί Ν.Δ. για το δίκαιο του αγρότη»!



Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται «για ένα σύμπλεγμα ανθρώπων της εξουσίας, που, ενώ ήξεραν την αλήθεια, έβγαιναν και έβριζαν εμάς. Και το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι βριστήκαμε άνθρωποι που παράγουμε, και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Τέτοιο φασισμό από ορισμένους ούτε που τον ξανάδαμε. Φασίστας ποιος είναι; Αυτός που επιβάλλει στον άλλο την άποψή του με διάφορα μέσα. Και είναι πολλοί αυτοί»...



Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τους κατά τόπους κομματικούς τους φίλους ότι «πέρασαν στην κοινωνία πως οι επιδοτήσεις αποτελούν εθνικό εισόδημα και ότι έβαλαν τάξη στις παράνομες επιδοτήσεις. Όμως, οι επιδοτήσεις είναι ενισχύσεις που δίνονται από την Ε.Ε. και ενισχύουν περιοχές και προϊόντα. Με τις βλακείες που έκαναν, η Κρήτη χάνει από το 2016 μέχρι και το 2019 ακριβώς το 50% των επιδοτήσεων. Και έχουν ευθύνη φερέφωνα που στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Τα χρήματα πήγαν σε άλλες περιοχές που δεν έχουν τέτοιους φασίστες. Και θα κοπούν και οι επιδοτήσεις από τους συνταξιούχους αγρότες των 300 ευρώ. Μπράβο τους λοιπόν γιατί... "χτύπησαν την πλουτοκρατία"!...».



Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου