ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ingmar Bergman-Το «Αυγό του Φιδιού»

76790
Η ταινία «Το Αβγό του Φιδιού» είναι του Σουηδού σκηνοθέτη Ι. Μπέργκμαν και πρωταγωνιστούν ο  David Carradine και η Liv Ullmann.

Στην ταινία ο Μπέργκμαν περιγράφει μια εβδομάδα από τη ζωή δύο Αμερικανοεβραίων στο Βερολίνο του 1923. 

Ο τίτλος προέρχεται από μια έκφραση του  Βρούτου στον Julius Caesar του Σαιξπηρ: «And therefore think him as a serpent’s egg/Which hatch’d, would, as his kind grow mischievous;/And kill him in the shel»
Η ταινία περιγράφει, μέσα στην εφιαλτική Γερμανία του Μεσοπολέμου, μια βδομάδα από την ζωή του άνεργου ακροβάτη Abel Rosenberg (David Carradine), που ζει στο Βερολίνο λίγο μετά την ήττα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ήρωες μας περιφέρονται σαν χαμένοι σ’ ένα μεσοπολεμικό Βερολίνο που το πλακώνουν η απελπισία, η ανεργία, ο πληθωρισμός, η πείνα, η παρακμή.
  Όταν ο αδελφός του αυτοκτονεί, ο Abel και η τέως ερωμένη του αναζητούν καταφύγιο και ένας ναζιστής («εθνικοσοσιαλιστής») γιατρός ο Vergerus (Heinz Bennent) τους το παρέχει δήθεν από συμπόνια, για να τους προστατέψει τάχα από τις διώξεις κατά των Εβραίων. Στην πραγματικότητα όμως τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα. Εκεί ο Abel θα ανακαλύψει ένα ανατριχιαστικό μυστικό που τον οδηγεί και στα αίτια της αυτοκτονίας του αδελφού του. 
Όλα συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» του Χίτλερ, για την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης.
Στην, ηττημένη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανία, «σκάει το αυγό του φιδιού», το αυγό του Εθνικοσοσιαλισμού.
Ο ναζισμός αρχίζει να δρα και να υποσκάπτει μεθοδικά τα θεμέλια της αστικής δημοκρατίας.
Η ταινία «Το Αυγό Του Φιδιού» είναι μία εκ των δύο αγγλόφωνων ταινιών του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η μοναδική ταινία Hollywood.
**************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου