ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν τις συνέπειες της στρατιωτικής επέμβασης της ΕΕ κατά των προσφύγων σε όλη τη Μεσόγειο

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016, το WikiLeaks δημοσιεύει την απόρρητη έκθεση σχετικά με το πρώτο εξάμηνο της Επιχείρησης SOPHIA, της στρατιωτικής παρέμβασης της ΕΕ απέναντι στις «προσφυγικές βάρκες» στην Λιβύη και τη Μεσόγειο.
ADVERTISEMENT

Η έκθεση με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2016 είναι γραμμένη από τον Διοικητή Επιχειρήσεων Υποναύαρχο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Enrico Credendino, για την Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Δίνει τα στατιστικά της ροής των προσφύγων και περιγράφει τις φάσεις της επιχείρησης που έχουν εκτελεσθεί και σχεδιασθεί (1, 2Α, 2Β και 3) τις αντίστοιχες δραστηριότητες των κοινών δυνάμεων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τις μελλοντικές στρατηγικές της επιχείρησης.

Ένα από τα βασικά στοιχεία μέσα στην έκθεση είναι η σχεδιασμένη, αλλά ακόμη σε αναμονή, μετάβαση από την Φάση 2Α (επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα) στη Φάση Β (επιχειρήσεις στα Λιβυκά Χωρικά Ύδατα) λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Λιβύη όπου ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχηματισμός «Κυβέρνησης Εκτάκτου Ανάγκης».

Η έκθεση πιέζει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας του σχηματισμού «αξιόπιστης» κυβέρνησης στη Λιβύη η οποία με τη σειρά της αναμένεται να «προσκαλέσει» τις δυνάμεις της ΕΕ να επιχειρήσουν μέσα στα Χωρικά της Ύδατα (Φάση 2Β) και αργότερα να δώσει άδεια να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και στην ξηρά (φάση 3).

Μέσα στον τελευταίο μήνα υπήρξαν έξι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων (συμπεριλαμβανόμενου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στη Ρώμη) καθώς ο Αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι πάνω από 5.000 μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν τον έλεγχο τμημάτων της Λιβυκής ακτής. Έχει ασκηθεί μεγάλη πίεση στις μεγάλες ομάδες εξουσίας της Λιβύης ώστε να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχηματισμού της Κυβέρνησης Εκτάκτου Ανάγκης και να «προσκαλέσουν» τις Δυτικές δυνάμεις. Μια τέτοια πρόσκληση αναμενόταν τον Ιανουάριο. Ο Λιβυκός τύπος αναφέρει ότι Αμερικανικές, Αγγλικές και Γαλλικές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη φτάσει (ενώ δεν υπάρχει δημόσια παραδοχή από τις δυτικές χώρες). Μέσα στην Ευρώπη, οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση είναι η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατεβάστε το αρχείο που αφορά την EEAS[European External Action Service] εδώ
Κατεβάστε το αρχείο που αφορά την απόφαση έγκρισης σχεδίου από τον υπεύθυνο άμυνας της ΕΕ εδώ
Κατεβάστε το αρχείο που αφορά την ομάδα πολιτικό-στρατιοτικών συμβουλών της ΕΕ εδώ
Πηγή: WikiLeaks
Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου