ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο πραγματικός λόγος που η Nestle παραδέχεται την ύπαρξη εργασιακής δουλείας στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Η προφανής υποκρισία της Nestle για μια ακόμη φορά έγινε πρωτοσέλιδο. Μετά την αποδοχή της το Νοέμβριο, ότι είχε ανακαλύψει την ύπαρξη εργασιακής δουλειάς μεταξύ των προμηθευτών της σε θαλασσινά στην Ταϊλάνδη – όπου διακινούμενοι εργαζόμενοι από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ πωλούνταν ως αναλώσιμα εμπορεύματα και αναγκάζονταν να ψαρεύουν και να επεξεργάζονται τα θαλασσινά υπό φρικτές συνθήκες – φάνηκε πως η εταιρεία ήταν έτοιμη να εξετάσει πιο διεξοδικά την αλυσίδα εφοδιασμού της, για να διασφαλίσει, πως οι δίκαιες εργασιακές πρακτικές θα αποτελούσαν τον κανόνα.
 «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, η καταναγκαστική εργασία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν καμία θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού μας», ανέφερε ο Magdi Batato, αντιπρόεδρος των επιχειρηματικών δραστηριοτητων της Nestle, σε μια δήλωση, που καταγράφεται στην εφημερίδα «The Guardian». «Η Nestle πιστεύει ότι μέσω της συνεργασίας με τους προμηθευτές μας μπορούμε να κάνουμε μια θετική διαφορά στην προμήθεια των συστατικών».
Η σπάνια εξομολόγηση από μια τέτοια πολυεθνική εταιρεία μεγαθήριο χαιρετίστηκε τότε ως θετική ένδειξη αλλαγής από πολλές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων – και η κίνηση χαρακτηρίστηκε μάλιστα και ως “ασυνήθιστη και παραδειγματική” από τον Mark Lagon, πρόεδρο του Freedom House.

Αλλά το πραγματικά υποκριτικό κίνητρο για την επ ‘αυτοφώρω ομολογία της Nestle έγινε πρόσφατα ακόμη πιο εμφανές, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο «απέρριψε μια προσφορά της Nestle … για να ακυρωθεί μια μήνυση εναντίον της, που επιδιώκει να της καταλογίσει την ευθύνη για τη χρήση παιδιών δούλων στη συγκομιδή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού», όπως καταγράφει η Fortune.
«Οι ενάγοντες, οι οποίοι κατάγονται από το Μάλι, υποστηρίζουν, ότι οι εταιρείες [ανάμεσά τους και οι εταιρείες Archer- Daniels-Midland και Cargill] βοήθησαν και υποκίνησαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στην αγορά κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα της παιδικής δουλείας, οι εταιρείες προσφέρουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στους τοπικούς αγρότες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η φθηνότερη πηγή κακάο, αναφέρουν οι ενάγοντες». Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian”, η οποία αναφέρθηκε στην υποκρισία, ο Andrew Wallis, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης ενάντια στο δουλεμπόριο,«Unseen», με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Για μένα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με το ένα μέρος της δήλωσης της Nestle να λέει : «Εντάξει έχουμε συρθεί με όλους τους άλλους για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της δουλείας στην Ταϊλάνδη και έτσι ας αναλάβουμε την πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό», και την ίδια στιγμή αγωνίζονται με νύχια και δόντια μέσω των δικαστηρίων για να αποφύγουν τις κατηγορίες για τη παιδική δουλεία, που λαμβάνει χώρα στις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

«Είναι εύκολο να παραδέχεσαι κάτι που έχει ήδη αποκαλυφθεί. Μέχρι τη στιγμή που η Nestle παραδέχτηκε την ύπαρξη εργασιακής δουλείας στην ταϊλανδική βιομηχανία θαλασσινών, το γεγονός ήταν ήδη γνωστό. Θα είναι ένας καινούργιος γενναίος κόσμος, όταν οι εταιρείες θα διεξάγουν στην πραγματικότητα αληθινή έρευνα, ώστε να διερευνήσουν μέρος των αλυσίδων τους εφοδιασμού τους, που έχουν μείνει εκτός δημοσιότητας».
Σαφώς, η Nestle πρέπει να πιαστεί στα πράσα, προκειμένου να ομολογήσει οποιαδήποτε αδικοπραγία, όπως ομοίως αποδεικνύεται στις εργασίες της για το εμφιαλωμένο νερό Arrowhead Springs, στον Εθνικό Δρυμό του San Bernardino. Πρέπει να επιβληθεί σκληρότερος έλεγχος προς τη Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες για να έρθουν προ των ευθυνών τους, δεδομένου ότι προφανώς δεν βρίσκουν αναγκαίο τον αυτοέλεγχο παρά μόνο όταν οι καταχρήσεις και οι κακοποίησεις τους εκτίθενται και γίνονται γνωστές στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου