ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αμετανόητοι νεοφιλελέδες σε κατάσταση μόνιμης άρνησης

Στην πρώτη εκπομπή του αφιερώματος της ΕΡΤ για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, έδωσε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε, γίνονται μυστικά, δίχως να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενό τους ενώ ακόμα και Ευρωβουλευτές και Επίτροποι της Κομισιόν δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα πρακτικά. Μόνο πολύ συγκεκριμένοι Ευρωβουλευτές, όπως οι επικεφαλής ομάδων, έχουν αυτή τη δυνατότητα και μόνο σε ένα δωμάτιο κλειστό χωρίς κάμερα, χωρίς σημειώσεις και με την προϋπόθεση να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα για ό,τι διαβάσουν.
Σε αντίθεση με την Ομάδα της Αριστεράς, “η ΝΔ σύσσωμη ψήφισε να μην τηρούνται οι συμβάσεις της ΔΟΕ, να μην τηρούνται τα στάνταρ εργασίας, να μην προστατεύονται οι πολίτες, να μην αλλάζει η απόφαση σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, που δίνουν και την εικόνα του τι θα γίνει αν κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έρθει στην εξουσία: προσδεθείτε και μην καπνίζετε”, είπε χαρακτηριστικά καταλήγoντας.
Άλλη μια επιβεβαίωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται ακόμα πιο πολύ προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Ο ξεκάθαρος προσανατολισμός προς το καταστροφικό νεοφιλελεύθερο δόγμα επισφραγίστηκε με την πρόσφατη εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία και την τοποθέτηση σε σημαντικές θέσεις στελεχών που έχουν δώσει δείγματα γραφής ως τα πιο φανατικά προσηλωμένα στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.
Εντωμεταξύ, στην εκπομπή της Τετάρτης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, δήλωσε (με αρκετή άνεση) ότι ψήφισε την καταστροφική συμφωνία TTIP, θεωρώντας την θετική, αλλά με γκρίζα σημεία. Αλλά παρόλα αυτά, μίλησε για τον κίνδυνο επικράτησης θηριωδών υπερ-μονοπωλίων (!) και για στοιχεία αδιαφάνειας. Μίλησε επίσης και για την τωρινή κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα περισσότερα μέτρα από αυτά που προτείνει, ήδη δημιουργούν φοβερές δυσλειτουργίες, όπως είναι η αύξηση των εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Δηλαδή, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για περαιτέρω στραγγαλισμό των μικρομεσαίων, που έχουν ήδη αποδεκατιστεί από τα πέντε χρόνια των βάρβαρων πολιτικών που επέβαλαν στη χώρα οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του - και συνεχίζουν να επιβάλουν στην κυβέρνηση Τσίπρα - με τη βοήθεια του ΔΝΤ, δηλώνει ευθαρσώς ότι ψήφισε μια συμφωνία - που επίσης ψήφισαν οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του - που ευνοεί τα θηριώδη υπερ-μονοπώλια, δηλαδή, στην ουσία, δίνει τη χαριστική βολή στον μικρομεσαίο κλάδο.
Παράνοια; Υποκρισία; Πλήρης άγνοια; ή μήπως δογματική ακαμψία;
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, μια πρόσφατη αποκάλυψη των WikiLeaks αφορά ένα απόρρητο έγγραφο της εμπορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP) και περιλαμβάνει μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων ευρείας κλίμακας στα πλαίσια της συγκεκριμένης συμφωνίας, με στόχο να περιορίσει δραστικά τις κρατικές επιχειρήσεις.
Η σημαντικότερη λεπτομέρεια που αναφέρεται, είναι ότι ακόμα και αν μια κρατική επιχείρηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους νέους κανονισμούς και θα πρέπει να απαγορεύεται να κάνει διακρίσεις υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων στις αγορές και τις πωλήσεις.
Με λίγα λόγια, οι τοπικές επιχειρήσεις χωρίς την κρατική προστασία θα είναι χαμένες από χέρι, αφού θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τα πολυεθνικά τέρατα και θα κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως άλλωστε γίνεται ήδη. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο όλων των συμφωνιών τύπου TPP που προωθούνται παντού.
Από την άλλη, όλες οι συστημικές οικονομικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πάντες σχετικά με την υπόθεση κατάρρευσης του Γερμανικού τέρατος που λέγεται Deutsche Bank και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτεθειμένο σε χρηματιστηριακά σκουπίδια. Έσπευσαν να τονίσουν ότι η μετοχή της τράπεζας-ζόμπι ανέβηκε σημαντικά και κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Φυσικά το έργο το έχουμε ξαναδεί το 2008. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τράπεζα όχι μόνο είναι αφερέγγυα, αλλά και ότι οι υπολογισμοί τους σχετικά με την συνολική έκθεση της τράπεζας, μπορεί να αποδειχθούν τελικά αρκετά συντηρητικοί. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο απ'ότι υπολογίζουν.
Όλα αυτά τα παραδείγματα, δείχνουν ότι οι αμετανόητοι νεοφιλελέδες βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης άρνησης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και συνεχίζουν το γνωστό παραμύθι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κατηγορούν τους άλλους για αγκυλώσεις και δογματισμό, όταν οι ίδιοι πιστεύουν με θρησκευτική ευλάβεια στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο των τραπεζικών και πολυεθνικών τεράτων.
Και έτσι, όταν σκάσει πάλι η φούσκα, που απ'ότι φαίνεται θα είναι μεγαλύτερη του 2008, θα αρχίσουν πάλι το γνωστό τροπάρι, για να τα φορτώσουν στους "συνήθεις ύποπτους”: το διαβολικό κράτος που στραγγαλίζει την ελεύθερη αγορά, τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους και γενικά τις διάφορες "σοβιετίες" που μόνο στο δικό τους μυαλό υπάρχουν. Αλλά την ίδια ώρα, πάλι τα κορόιδα θα διασώζουν με δισεκατομμύρια τις ιερές τους αγελάδες: τους τραπεζίτες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου