ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Forbes: Αιτία πολέμου το Γερμανικό Σχέδιο

Του Tim Worstall

 

Μετάφραση από το Forbes για το Νόστιμον Ήμαρ

 

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να σχεδιάσει κάποιος μέτρα για την Ελλάδα που να είναι χειρότερα από αυτά που προσπαθεί να επιβάλλει η ΕΕ σ’ αυτήν την βαθειά νυχτωμένη χώρα. Δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα που θα φέρει φτώχια για δεκαετίες με αντάλλαγμα να παραμείνει στο Ευρώ (αλλά και για να διατηρήσει μια πολιτική τάξη). Από τον Μίλτον Φριντμαν μέχρι τον Paul Krugman φωνάζουν τόσα χρόνια ότι το πρόβλημα είναι το Ευρώ και όσο αυτό παραμένει, θα παραμένει και το πρόβλημα.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι κατάφερε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που είναι ακόμα χειρότερο. Προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας στην κυριολεξία, να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους και να μετατρέψει την χώρα σε μια απλή σατραπία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών… και βέβαια σ’ αυτό το σημείο οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει.

Και δυστυχώς δεν υπερβάλλω: πραγματικά προτείνουν στην Ελλάδα να αναλάβουν οι Βρυξέλλες να τρέξουν εξ ολοκλήρου την ελληνική οικονομία:

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί να διαπραγματευτεί ένα μια προσωρινή 5ετή έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ, παρέχοντας στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια ενώ θα κάνει την μετάβαση.

Ένα εμπρηστικό σχέδιο εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, με την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο ορίζονται δύο σκληρές επιλογές για την Ελλάδα: είτε η κυβέρνηση θα υποβάλλει δραστικά μέτρα, όπως η τοποθέτηση 50 δις € της περιουσίας του ελληνικού κράτους σε ένα ταμείο για να πληρώσει τα χρέη της, το οποίο θα διοικείται από τις Βρυξέλλες ή να συμφωνήσουν σε μια λύση “time-out”, όπου θα αποβληθεί από την ευρωζώνη.

Δεν είναι απαραίτητη η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ για 5 χρόνια: και για 5 λεπτά να έφευγε η Ελλάδα από το Ευρώ θα ήταν αρκετά γι’ αυτό που θέλουν να πετύχουν. Γιατί αυτό που χρειάζεται είναι απλά το ελληνικό ευρώ να έχει αξία όσο το 70% του ευρώ των υπόλοιπων χωρών. Και έτσι το πρόβλημα λύνεται: τουλάχιστον μέχρι η Ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να κάνει τα πράγματα χάλια πάλι μετά από κάποια χρόνια. Όχι ότι και αυτό είναι σοβαρή πρόταση, φυσικά.

Στη συνέχεια, όμως είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η γερμανικό (και λογικά είναι το γερμανικό υπουργείο που το πρότεινε, δεδομένης της ιστορίας της δεκαετίας του 1940), υπουργείο Οικονομικών πρότεινε σοβαρά αυτό:

Το γερμανικό κείμενο , το οποίο ο Σόιμπλε παρουσίασε στη συνεδρίαση, απαίτησε τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείωναξίας € 50 δισεκατομμυρίων από πλευράς Αθήνας σε ειδικό ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους. Η εναλλακτική είναι να πάρει ένα πενταετές “time-out” από τη ζώνη του ευρώ, κατά τη διάρκεια του οποίου μέρος του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί.

Στεναγμός.

Στις προτάσεις του γερμανικού κειμένου περιλαμβάνεται η μεταφορά E50bn περιουσιακών στοιχείων σε ένα «εξωτερικό κεφάλαιο» για την ιδιωτικοποίηση και την εποπτεία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε ότι το κείμενο δεικνύει ακριβώς τον τρόπο σκέψης του υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου.

Δεν υπάρχει κάποιος στις μέρες μας που να διαβάζει ιστορία; Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Ελλάδα είχε μάλλον προβλήματα με τον βασιλιά Όθωνα, του οποίου οι Βαυαροί αντιβασιλείς και οι υπουργοί ήταν μισητοί στους Έλληνες . Και ναι υπήρχε μια αθέτηση σχετικά για το εξωτερικό χρέος και, στη συνέχεια, διάφορα ξένα κράτη κατέλαβαν το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει αποπληρωμή και … ..

Το λιμάνι του Πειραιά είναι, φυσικά, ένα από εκείνα τα στοιχεία που η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμεύσει σε αυτό το ποσό των € 50 δισεκατομμυρίων ταμείο σήμερα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα η δέσμευση του λιμανιού το 19ο αιώνα δεν πέτυχε τελικά στην πράξη, το χρέος δεν είχε εξοφληθεί: ήταν απλά μια ακόμη αθέτηση.

Φαίνεται λοιπόν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε υπόψη του το νόημα αυτής της ιστορίας. Όπως έχει ήδη επισημανθεί, όσοι δεν κατανοούν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Ως εκ τούτου, το νόημα αυτής της μελέτης είναι να σε βοηθήσει ,σε περίπτωση που δεν εννοείς να καταλάβεις , τι από όλα όσα συνέβησαν δεν λειτούργησε και στη συνέχεια να μην το επαναλάβεις. Αντ’αυτού – όπως φαίνεται να συμβαίνει εδώ- λαμβάνεις αποτυχίες του παρελθόντος ως πρότυπα για το παρόν κι έτσι καταλήγεις να κάνεις τα πράγματα όσο το δυνατόν χειρότερα μπορείς.

Είναι συνήθως λάθος το να κατηγορήσεις τους Γερμανούς για έλλειψη σοβαρότητας, αλλά ελπίζω ότι αυτό είναι κάποιο σκοτεινό αστείο παρά μια πραγματική πρόταση πολιτικής. Θα μετατρέψετε την Ελλάδα σε επαρχία των Βρυξελλών; Ας γελάσω : τώρα, μπορούμε να μείνουμε οι ενήλικες εντός αιθούσης και να έχουμε επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για μια στιγμή;

Ο Φράνσις Κόπολα έχει μια λιγότερο απαισιόδοξη εκτίμηση για το τι συμβαίνει εδώ.
εμάς εξαντλείται των πόρων.” Amazon και Amazon.co.uk. 6,99 δολάρια και σχετικές τιμές σε άλλα νομίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου