ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

GUARDIAN: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΘΛΙΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΙΤ»

''Η ΡΗΞΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ''


''Εάν κανείς θέλει να δει το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει παρά να κοιτάξει στον "πόλεμο" που γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ελίτ'', υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Guardian,Seumas Milne, σε κείμενο με τίτλο ''H ευρωπαϊκή ελίτ και η Ελλάδα - Η ριζική αλλαγή στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί στην εθνικιστική Δεξιά''.

"Κανένας λαός δεν έχει υποφέρει περισσότερο από τους Έλληνες, από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Οι Έλληνες έχουν πέσει θύματα των αρπακτικών τραπεζών, μιας διεφθαρμένης ελίτ, μιας μισής νομισματικής ένωσης, κι έχουν πληρώσει το τίμημα για το οικονομικό κραχ και την κατάρρευση της Ευρωζώνης", γράφει ο Milne.

Όπως λέει, ''μετά την διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έδωσε το ρόλο του τιμωρού της Ελλάδας στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης, περικοπών 25% στους μισθούς στο όνομα της λιτότητας και της αποπληρωμής των χρεών οι Έλληνες επαναστάτησαν ψηφίζοντας το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ''.''Η νέα κυβέρνηση όμως συνθλίβεται από μια αδυσώπητη ευρωπαϊκή ελίτ, αναγκάζεται να υποχωρήσει απέναντι στους πολιτικούς ηγέτες και τους χρηματιστές των Βρυξελλών. Μία προς μια οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ καταπατούνται, αλλά η τρόικα θέλει περισσότερα: Περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις του ΦΠΑ, γρηγορότερη αποπληρωμή του χρέους''.

''Αν και η Ελλάδα έχει ρίξει προειδοποιητικές βολές ότι μπορεί να μην πληρώσει, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία και η τρόικα σκοπεύουν να "γονατίσουν" την Ελλάδα. "Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί έχει οδηγήσει σε ένα υπέρογκο χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η ευρωπαϊκή ελίτ δεν δέχεται ούτε να ακούσει για μια διαγραφή χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει αλλιώς η γραμμή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα κοπεί και η χώρα μας θα φύγει από την Ευρωζώνη" εξηγεί.

''Αλλά αυτό που γίνεται ξεκάθαρο τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν είναι καν διατεθειμένοι να δώσουν στον Τσίπρα τουλάχιστον ένα φύλο συκής. Από την σκοπιά των Βρυξελλών, η Ελλάδα πρέπει να υποκύψει και να φανεί ότι υποκύπτει. Αλλιώς, τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν υποφέρει από την τρόικα θα αρχίσουν κι αυτά να επαναστατούν'', τονίζει, λέγοντας ότι ''ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνει αλλιώς κι άλλα κόμματα κατά της λιτότητα όπως οι Podemos στην Ισπανία θα έρθουν στην εξουσία''.

''Αλλά ο Τσίπρας έχει ακόμα κάποιους άσους στο μανίκι του'', εκτιμά ο δημοσιογράφος. ''Μπορεί να κηρύξει νέες εκλογές ή να καλέσει σε δημοψήφισμα. Η υποχώρηση θα καταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και οι Έλληνες είναι ήδη διχασμένοι για το αν η κυβέρνηση πρέπει ή όχι να υποχωρήσει. Θα μπορούσε ακόμα βέβαια να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ. Τo Grexit θα ήταν σίγουρα επώδυνο αλλά λιγότερο σε σχέση με την χωρίς τέλος λιτότητα''.

''Όμως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση την Ευρωζώνη. Αλλά για κάποιες χώρες, της νοτίου Ευρώπης κυρίως, η αναδιάρθρωση της νομισματική ένωσης είναι έτσι κι αλλιώς αναγκαία. Οι Έλληνες ριζοσπάστες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ευρώπη. Αλλά η εμπειρία έδειξε πόσο βαθιά είναι η αντίσταση της ελίτ στην αυθεντική αλλαγή" καταλήγει .
aristeridiexodos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου