ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι καλοί Έλληνες του Βορίδη...

«Όχι απλά ορίστηκε αντικαταστάτης του πρωθυπουργού, αλλά φρόντισε με την τελευταία φράση του, να μας υπενθυμίσει ποιος είναι»…

Παρακολούθησα για λίγο την ομιλία του Μ. Βορίδη, ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του πρωθυπουργού για την πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έχει...
ευχέρεια λόγου, είναι άνετος στο βήμα, φαίνεται έξυπνος. Ίσως γι' αυτό το τελευταίο, να είναι και πιο επικίνδυνος από τους υπόλοιπους ακροδεξιούς. Αναρωτήθηκα αν όλοι όσοι τον έβλεπαν γνωρίζουν το παρελθόν του. Το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν του. Και αν δεν το γνώριζαν, μήπως άραγε υποψιάστηκαν κάτι όταν τον άκουσαν να κλείνει την ομιλία του λέγοντας πως στον δρόμο που έχει χαράξει η κυβέρνηση «έχουμε μαζί μας όλους τους καλούς Έλληνες" !

Ας το σκεφτούμε λίγο. Ένας πολιτικός που έχει συνδέσει την πορεία του με φασιστικά σχήματα, όχι απλά ξεπλύθηκε, όχι απλά έγινε υπουργός, όχι απλά ορίστηκε αντικαταστάτης του πρωθυπουργού, αλλά φρόντισε με την τελευταία φράση του να μας υπενθυμίσει ποιος ειναι. Ένας από αυτούς που χωρίζουν τους Έλληνες σε καλούς και κακούς. Μιάσματα και μη. Μια ακροδεξιά κορώνα του, ήταν ικανή να μας επιβεβαιώσει πως είναι ο Βορίδης του παρελθόντος.

Αποτελεί μια ντροπή αυτό που συμβαίνει. Ο άνθρωπος που διορίστηκε από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο πρόεδρος της νεολαίας της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ, που κυνηγούσε ιδεολογικούς του αντιπάλους με τσεκούρι στους δρόμους της Αθήνας, που ως φοιτητής διαγράφτηκε από τη γενική συνέλευση των φοιτητών της νομικής, που συγχρωτίστηκε με ό,τι πιο φασιστικό σχήμα υπήρξε, που πέρασε από την ηγεσία του «Ελληνικού Μετώπου», σήμερα να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή. Και αυτό να συμβαίνει με τη βοήθεια ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, το οποίο μπορεί κατά καιρούς να φιλοξένησε ή να φιλοξενεί ακόμα στο εσωτερικό του ακροδεξιούς πολιτικούς, αλλά ποτέ δεν τους έδωσε κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Και το χειρότερο: αυτό να συμβαίνει για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για να αποτελέσει δηλαδή η παρουσία Βορίδη ανάχωμα και να περιοριστούν οι διαρροές ψήφων προς το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Προφανώς και όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος. Στην περίπτωση Βορίδη ωστόσο, δεν μιλάμε γι' αυτό. Είναι ενα συνεχές και μακροχρόνιο λάθος που ποτέ ο ίδιος δεν το είδε ως τέτοιο. Όχι απλά δεν εχει καταδικάσει ευθέως το παρελθόν του. Αλλά και η φράση περί «καλών Ελλήνων», το επιβεβαίωσε...

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου