ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Καλός και κακός επιχειρηματίας

Κάτω από το πλακάκι κάθεται το Νικολάκι, έλεγαν οι παλιοί. Έτσι και με κάθε ιδιωτικοποίηση. Όπως κάτω από το πλακάκι κάθεται το Νικολάκι, κάτω από κάθε ιδιωτικοποίηση βρίσκεται η παραδοχή ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας.

Την παραδοχή αυτή, ότι δηλαδή το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας, δεν τολμάς να την αμφισβητήσεις. Κυκλοφορεί ως αυτονόητη και αυταπόδεικτη. Περίπου ως ισοδύναμη της παραδοχής ότι αύριο το πρωί θα βγει ο ήλιος από την Ανατολή και θα ξημερώσει. Έτσι και πεις «Μπα; Από πού κι ως πού το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας;», μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Πέφτει μαζί σου το χάχανο της αρκούδας. Σ’ ακούνε και κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, αφού το κράτος είναι ένας κακός επιχειρηματίας, το κράτος πρέπει να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στους ιδιώτες, οι οποίοι ιδιώτες, σε αντίθεση με το κράτος, είναι καλοί επιχειρηματίες.

Γιατί οι ιδιώτες είναι καλύτεροι επιχειρηματίες; Μα, επειδή ρισκάρουν, λέει, τα κεφάλαιά τους και θ’ αγωνιστούν για να τα διαφυλάξουν. Αυτή είναι, παρακαλώ, η επίσημη απάντηση. Ενώ το κράτος, κατά συνέπεια, δεν θ’ αγωνισθεί όπως ο ιδιώτης. Η κυβέρνηση και ο εντεταλμένος υπεύθυνος τον οποίο διορίζει η κυβέρνηση δεν θ’ αγωνισθούν όπως ο ιδιώτης. Διότι, σου λέει, τι έχουν να χάσουν η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι της;

Τα λένε αυτά άνθρωποι στα καφενεία, τα λένε και άνθρωποι που έχουν το κράτος στα χέρια τους! Και καλά όσοι τα λένε στα καφενεία… Οι άλλοι όμως; Εκείνοι που έχουν το κράτος στα χέρια τους; Δεν θα βρεθεί, μωρέ, ένας να τους κρεμάσει ανάποδα που τα λένε αυτά;

Όσο δεν βρίσκεται κάποιος να τους κρεμάσει ανάποδα, πουλάνε με ύφος τον ΟΤΕ στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας. Μάλιστα! Σε κρατική εταιρεία, με το επιχείρημα ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας! Ντινόπουλοι, Γιακουμάτοι, Αδώνηδες που δεν έχουν τίποτε να χάσουν… Και κορδώνονται. Ομοίως με τον ΟΤΕ, κορδώνονται που πούλησαν το λιμάνι του Πειραιά στην κινεζική Cosco –πιο κρατική από την Cosco δεν γίνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη!!!

Κάτω από το πλακάκι κάθεται το Νικολάκι, αλλά πάνω από το Νικολάκι κάθεται το Αντωνάκι με το Βαγγελάκι. Και πουλάνε, λέει, για να υπάρξει ανταγωνισμός. Δίνουν, λοιπόν, αυτοί οι κύριοι τον Ο.Π.Α.Π. στον Μελισσανίδη για να υπάρξει ανταγωνισμός, και μετά βγάζουν από πάνω και δικαστική απόφαση που λέει ότι δεν πειράζει να είναι μόνο ένας εκείνος που θα έχει τα λαχεία, κι ας μην υπάρχει ανταγωνισμός! Για διαβάστε εδώ!

Πρόκειται περί συμμορίας. Θρασύτατης συμμορίας που τίποτε και κανένα από τα καμώματά της δεν θα μπορούσε να κάνει, αν πάνω από το πλακάκι δεν υπήρχαν ηλίθιοι που αναμασούν το θράσος τους.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να σας ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ πως το κράτος είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας που μπορεί να υπάρξει. Και ακριβώς επειδή το κράτος είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας, να προσέχετε σε ποιους το αναθέτετε. Από εδώ και πέρα τουλάχιστον.

 sotosblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου