ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σύνδρομο άρνησης της πραγματικότητας

TVXS Ανάλυση

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην ομιλία του στη Χαλκιδική, για τα 40χρονα της ΝΔ, ξαφνιάζοντας το ακροατήριο. Μα τι εννοούσε; Μια εξήγηση έδωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη (στον ΣKAI) αμφισβητώντας ευθέως τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών που έδωσε προβάδισμα 11 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το Μέγαρο Μαξίμου αυτά δεν υπάρχουν, το μόνο που υπάρχει η κούραση της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση που θα καταπολεμηθεί με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό 2015 με ή χωρίς την έγκριση της Τρόικας.

 Όμως δεν ήταν αυτή η δημοσκόπηση που δείχνει ότι η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό που έκανε τη διαφορά και προκάλεσε φοβερό εκνευρισμό στην κυβέρνηση είναι ότι πλέον διαγράφεται η προοπτική της αυτοδυναμίας για την αξιωματική αντιπολίτευση και ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι διαχειρίσιμο από την άλλη πλευρά. Γιατί στις συζητήσεις παρασκηνίου η τελευταία ελπίδα που διακινείται είναι ότι μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει πύρρειο νίκη, γιατί δεν θα μπορεί να βρει σοβαρές κυβερνητικές συνεργασίες, θα εγκλωβιστεί στο ευρωπαϊκό περιθώριο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ και θα διαψεύσει γρήγορα τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών που δεν θα αντέξουν τη συγκατοίκηση με το κόμμα του Π. Καμμένου. Αλλά σε μια περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό ποσοστό και μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τότε οι ελπίδες της ΝΔ ότι δεν θα μπορεί να σταθεί χάνουν τα ερείσματά τους.

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να παραδεχτεί την πραγματικότητα, πως μετά τον ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνησή του, και θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορεί, μέχρι την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Το χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι το πιθανό επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι παρά το κυβερνητικό σύνδρομο άρνησης της πραγματικότητας, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα.

Τα χτυπήματα είναι συνεχή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης δηλώνει σήμερα στο real.gr ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος του στην προεδρική εκλογή, ζητώντας νέα στρατηγική και ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά του Α. Σαμαρά στη Χαλκιδική στη Δημοκρατική Παράταξη την οποία ταύτισε με τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε την ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη που πέρασε στην αντεπίθεση. Είναι απλώς κάποιες ενδείξεις της δυσκολίας που υπάρχει πλέον μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και η οποία οφείλεται βασικά στο άγχος που φέρνει η προοπτική της κάλπης. Εκ των πραγμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθούν στο ίδιο κοινό, στους ψηφοφόρους που έχουν φοβίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και η μοιρασιά της ίδιας πίτας απομακρύνει τα δύο κόμματα που φθείρονται μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου