ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΓΥΜΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...


Φελνίκος


Υποθέτω πως όλοι ή σχεδόν όλοι ξέρετε τα σοκολατάκια γκοντάϊβα και οι περισσότεροι αποκλείεται να μην τα έχετε, έστω και για μια φορά, δοκιμάσει. Υποθέτω επίσης ότι είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν τη λαίδη Γκοντάϊβα.
Πιθανώς να την γνωρίζουν άνθρωποι μεγάλης σχετικά ηλικίας επειδή έτυχε να δουν την ταινία «Η λαίδη Γκοντάϊβα του Κόβεντρυ» (1955) με την Μωρήν Ο' Χάρα. Επίσης μπορεί να την ξέρουν όσοι σινεφίλ είναι «άρρωστοι» με τον Κλιντ Ίστγουντ αφού σ' αυτή την ταινία ο σκληρός του αμερικανικού σινεμά έκανε το ντεμπούτο του -σ' έναν μικρό και βουβό ρόλο- υποδυόμενος έναν στρατιώτη.
Την Γκοντάϊβα θα την ξέρουν σίγουρα οι παθιασμένοι μουσικά με τους Velvet Underground αφού το Lady Godiva's operations ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές το 1968. Οι φαν των Queen δεν είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για τη λαίδη αφού στο τραγούδι που έγραψαν και τραγούδησαν οι Queen, δέκα χρόνια μετά (1978), το Don't Stop Me Now, η αναφορά που γίνεται σ' αυτήν είναι μικρή.
Πάντως οι ασχολούμενοι με την οικονομική ιστορία οφείλουν να την ξέρουν επειδή ο τρόπος με τον οποίον αντέδρασε στον φορομπήχτη σύζυγό της κόμη Λίοφρικ Γ' του Κόβεντρυ έχει μείνει στην Ιστορία. Η αντίδραση της λαίδης ήταν πρωτότυπη, εξτρεμιστική και σκανδαλώδης για την εποχή της. Και το κυριότερο -που πρωτίστως μας ενδιαφέρει- αποτελεσματική. Ας δούμε πως έχει η ιστορία...
Η Γκοντάιβα (980 - 1067) ήταν μια όμορφη κοπέλα και μόλις 17 χρονών όταν παντρεύτηκε τον κατά πολύ μεγαλύτερό της, κόμη. Επί των ημερών του, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επανειλημμένα, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονή της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, εάν εκείνη τολμούσε να ιππεύσει ολόγυμνη στους δρόμους της πόλης. Φυσικά πίστευε πως αυτό που της ζήτησε θα της ήταν αδιανόητο και αδύνατο να το κάνει, κι έτσι θα γλίτωνε οριστικά από τις πιέσεις της.
Η Γκοντάιβα όμως, πήρε τα λόγια του τοις μετρητοίς κι αφού έβγαλε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, διέσχισε την πόλη με το άλογό της, σκεπάζοντας το σώμα της μόνο με τα μακριά μαλλιά της.
Ο μόνος που αγνόησε το διάταγμα ήταν ένας ράφτης. Άνοιξε μια τρύπα στο παραθυρόφυλλό του, για να δει τη λαίδη γυμνή. Από τότε το όνομα του ράφτη (Peeping Tom) έγινε συνώνυμο του ηδονοβλεψία, ενώ περιττεύει να πούμε πως η τιμωρία που του επεβλήθη ήταν η τύφλωση. Η Γκοντάιβα, πάντως, πέτυχε το σκοπό της, αφού ο κόμης βλέποντας ότι η λαίδη κέρδισε, κράτησε το λόγο του και κατήργησε την εξαντλητική φορολογία. Στο Κόβεντρυ είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη λαίδη τους και σε μια από τις πλατείες της πόλης υπάρχει το άγαλμα της -γυμνή πάνω στο άλογο.
Ανέφερα αυτή την ιστορία επειδή χθες το ΔΝΤ, κόντρα στην αισιοδοξία και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το τι μέλλει γενέσθαι στα καθ' ημάς. Σ' αυτήν μεταξύ άλλων δυσάρεστων λέει χωρίς περιστροφές ότι το χαράτσι, που καταβάλουμε, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τα ακίνητα θα πρέπει να παραμείνει. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπάλληλος της κυρίας Λαγκάρντ, ο κύριος Τόμσεν, μας λέει ότι ο έκτακτος φόρος πρέπει να γίνει μόνιμος.
Και τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα τον καταργήσει όπως έχει δεσμευθεί; Τι θα κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κύριος Βενιζέλος, ο οποίος τον επέβαλε το 2011 και είχε πει ότι ήταν για δύο χρόνια; Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός ο οποίος προχθές μόλις, από του βήματος του ΣΕΒ, εξήγγειλε μειώσεις στη φορολογία; Τι θα κάνουν τα δικαστήρια όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε μεν τη νομιμότητά του ως έκτακτο μέτρο, αλλά γνωμοδότησε ότι αν συνεχιστεί θα είναι αντισυνταγματικό; Θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης; Ή μήπως θα επικρατήσει ο νόμος του κυρίου Τόμσεν;
Μπορεί οι κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ με τα τσιράκια τους να μην καταλαβαίνουν ότι τούτη δω η χώρα έχει γονατίσει από την υπερφορολόγηση και καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει όσο επιμένουν σε νέους φόρους και νέα μέτρα. Και μου προκαλεί απορία γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως, ο κύριος Στουρνάρας, όταν συναντά τους ομολόγους του στο Εκοφίν και το Γιουρογκρούπ δεν έχει μαζί του τα στοιχεία για το πόσοι Έλληνες αντέχουν ακόμη να πληρώνουν και πόσοι έχουν ρίξει χιόνι στην εφορία;
Γιατί όταν του λένε οι τροϊκανοί «Γιάννη, να το ξεχάσεις» δεν πετάει τα ρούχα του και ν' αρχίσει να τρέχει πέρα δώθε γυμνός πάνω στο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες; Ναι, να κάνει τον τρελό και μετά να βγει γυμνός έξω στις κάμερες και να δηλώσει στους δημοσιογράφους και να τους εξηγήσει πως έχει η κατάσταση και που μας οδηγούνε οι χασάπηδες του Βερολίνου. Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα ήταν εκατό φορές πιο μεγάλη από μια «σκληρή διαπραγμάτευση».
Δεν αρκεί να τα λέμε μεταξύ μας, να κοροϊδεύουμε και να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλον για το ποιός φταίει και ποιός κάνει ή θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση. Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι οι τροϊκανοί με τις συνεχείς απαιτήσεις τους μάς έχουν βγάλει κυριολεκτικά από τα ρούχα μας ή καλύτερα μας τα έχουν πάρει όλα, ακόμα και τα σώβρακα και τις κιλότες.
Επιτέλους, οι της κυβερνήσεως, με πρώτο και καλύτερο τον κύριο Στουρνάρα, δεν έχουν καταλάβει ότι η ευγένεια, η υποχωρητικότητα και ο κομφορμισμός στις διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν; Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εταίροι-δανειστές μας κάνουν τα πάντα για να μείνουν και να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και όχι να φύγουν; Δεν το έχουν καταλάβει;
Κι αν ντρέπεται ο Στουρνάρας να μιμηθεί την Γκοντάϊβα, ας το κάνει η σύζυγός του. Κι αν θέλει και παρέα ας φωνάξει και τις άλλες συζύγους των υπουργών. Να βγουν μια μέρα γυμνές όλες στο Σύνταγμα. Μαζί και η σύζυγος του πρωθυπουργού. Και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των αρχηγών των κομμάτων. Ας βγει η Δαμανάκη που 'ναι επίτροπος. Ας βγουν οι βουλευτίνες μας. Ας βγει τέλος πάντων κάποια. Ας κάνουν κάτι κι αυτές για την πατρίδα, αφού οι άντρες τους το μόνο που κάνουν είναι να «διαπραγματεύονται σκληρά». Άγαλμα θα τις κάνουμε αν το κάνουν.
Αν πάντως καμιά τους δεν φιλοδοξεί να γίνει Γκοντάϊβα, ας μας το πουν. Να ζητήσουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, από τις μανάδες μας, τις αδερφές μας, τις κόρες μας να γίνουν λαίδες. Αυτές, είμαι σίγουρος, θα το κάνουν. Για την πατρίδα. Για τη ζωή μας και τη ζωή τους που χάνεται...
matrix 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου