ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Κι οι ίδιες μας οι μάνες να ήταν, πάλι θα τις χτυπούσαμε» (Και μετά ενοχλούνται επειδή ο κόσμος τους λέει "Μπαλούρδους")

ΜΑΤωσαν ακόμη μια διαμαρτυρία

Η ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων της Χαλκιδικής που διαμαρτύρονταν για τη διάνοιξη δασικών δρόμων από την Ελντοράντο αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με ξύλο, ύβρεις και τρεις συλλήψεις
Bg27GSSCMAASDayΗ Μαρίνα Καραστέργιου χθες έσπασε το χέρι της. Ομως αυτό δεν ήταν το χειρότερο από όλα όσα έζησε: δίπλα της βρισκόταν ο καρδιοπαθής θείος της. Μάταια η Μαρίνα εκλιπαρούσε την αστυνομία να μην τον τραβολογάει. 
«Ο θείος μου είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. 
Ηταν σαν να τους έλεγα “χτυπάτε τον κι άλλο”. 
Μας έδειχναν τ’ α....α τους, μας έλεγαν “πουτανοσπέρματα”, μας χτυπούσαν και γελούσαν»...«Είμαι η αδερφή του καρδιοπαθούς. Η καρδιά του αδερφού μου δουλεύει με μπαταρία, αν βγουν τα καλώδια από τη θέση τους, θα πεθάνει. Το έλεγα στους αστυνομικούς κι ένας από αυτούς μου φώναξε “άι γ...σου”. Πήγα στον επικεφαλής τους να ζητήσω το όνομα αυτού που με προσέβαλε. Και σε απάντηση ακούω κάποιον να φωνάζει “Αρπάξτε την και βάλτε την μέσα!”. Μπήκα λοιπόν στο περιπολικό μόνη μου…»”
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου – Φωτογραφίες: Κώστας Νταντάμης
Aπό την Εφημερίδα των Συντακτών

 «Κι οι ίδιες μας οι μάνες να ήταν, πάλι θα τις χτυπούσαμε». 
Με αυτή την κυνική παραδοχή έκλεισε τη συζήτηση με πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η ΕΛ.ΑΣ. στις γυναίκες της Χαλκιδικής, ο αστυνομικός που
συνόδευσε κάποιους από τους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
Περίπου 20 γυναίκες καθισμένες οκλαδόν εμπόδιζαν τα φορτηγά της Ελντοράντο να ανέβουν στο εργοτάξιο από νωρίς το μεσημέρι. Απέναντί τους είχαν αστυνομικούς, άνδρες των ΟΠΚΕ και ΜΑΤ.
Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο Χονδρό Δένδρο για να διαμαρτυρηθούν για την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζουν, διάνοιξη δασικών δρόμων από την Ελντοράντο. Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία που έχουν υποβάλει στον εισαγγελέα, οι δρόμοι στρώνονται με στερεά απόβλητα της εταιρείας, με αυξημένες ποσότητες αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων.
Αγρια κατάληξη
Για τον ίδιο λόγο είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την περασμένη Παρασκευή, οπότε και πάλι η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις τριών ατόμων. 
 Ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής, ταξίαρχος Χατζηβασιλειάδης, ζήτησε από τις σχετικές υπηρεσίες να συλλέξουν δείγματα προκειμένου να πιστοποιηθεί η εγκυρότητα των αναλύσεων τις οποίες επικαλούνται οι κάτοικοι.
 Η χθεσινή διαμαρτυρία κατέληξε σε άγριο ξυλοδαρμό των κατοίκων από την αστυνομία. Στα συνθήματα που φώναζαν οι γυναίκες, οι οποίες ως συνήθως στέκουν στην πρώτη γραμμή απέναντι από τους κρανοφόρους, η αστυνομία απάντησε με ξυλοδαρμούς και ύβρεις.
«Αμέσως μόλις τα λεωφορεία της εταιρείας εμφανίστηκαν γεμάτα εργαζόμενους που επέστρεφαν σπίτι τους, ήταν σαν να δόθηκε το σύνθημα για επίθεση», μας λέει η Λόλα Χρυσούλη, που τραυματίστηκε στο πόδι. «Τους λέγαμε πως υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για να κατέβουν από το βουνό, επέμεναν όμως να περάσουν από εκεί. Οι αστυνομικοί άρχισαν να μας τραβάνε, να μας κλοτσάνε, να μας σέρνουν. Εμένα ένας άντρας σαν αρκούδα με ποδοπάτησε».
Η Μαρίνα Καραστέργιου χθες έσπασε το χέρι της. Ομως αυτό δεν ήταν το χειρότερο από όλα όσα έζησε: δίπλα της βρισκόταν ο καρδιοπαθής θείος της. Μάταια η Μαρίνα εκλιπαρούσε την αστυνομία να μην τον τραβολογάει. 
«Ο θείος μου είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. 
Ηταν σαν να τους έλεγα “χτυπάτε τον κι άλλο”. 
Μας έδειχναν τ’ αρχίδια τους, μας έλεγαν “πουτανοσπέρματα”, μας χτυπούσαν και γελούσαν».
Τελικά, ο κύριος Γιώργος Ανδράνης μεταφέρθηκε με περιπολικό στο κέντρο υγείας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις κι αργά χθες το απόγευμα επέστρεψε σπίτι του. Δυο γυναίκες κι ένας άντρας προσήχθησαν στην ασφάλεια Πολυγύρου και εντέλει συνελήφθησαν για «παράνομη βία» και «απείθεια».
Η Αργυρώ Ιωάννου είναι μία από τις δύο: 
 «Είμαι η αδερφή του καρδιοπαθούς. Η καρδιά του αδερφού μου δουλεύει με μπαταρία, αν βγουν τα καλώδια από τη θέση τους, θα πεθάνει. Το έλεγα στους αστυνομικούς κι ένας από αυτούς μου φώναξε “άι γαμήσου”. Πήγα στον επικεφαλής τους να ζητήσω το όνομα αυτού που με προσέβαλε. Και σε απάντηση ακούω κάποιον να φωνάζει “Αρπάξτε την και βάλτε την μέσα!”. Μπήκα λοιπόν στο περιπολικό μόνη μου…»”
«Ηταν μια απαράδεκτη κι απρόκλητη επίθεση εναντίον των πολιτών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορός τους Γιώργος Κυρίτσης. 
«Για μια ακόμα φορά μια ειρηνική διαμαρτυρία βάφτηκε με αίμα και συλλήψεις. Δύο μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης “για απόπειρα κατάλυσης του κράτους στις Σκουριές”, η ΕΛ.ΑΣ. -πιστή στις εντολές του υπουργείου- εφαρμόζει στην πράξη το δόγμα “επένδυση με κάθε κόστος”».
 Εμπρηστικές δηλώσεις Πάχτα
 Ολα αυτά συμβαίνουν την επαύριο της σοκαριστικής τοποθέτησης του Χρήστου Πάχτα στο δημοτικό συμβούλιο. 
«Αν κυριαρχήσει στις εκλογές η άποψη “όχι στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων”, την επόμενη μέρα θα υπάρχουν 3.000 άτομα στις Σκουριές, θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές τους, ίσως και κάποιοι άλλοι», είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη και συνέχισε: «Θα γίνει καμιά επένδυση στις Σκουριές με 3.000 άτομα και με 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ευρωβουλευτές; Σαφώς και όχι. Και η επόμενη κίνηση ξέρετε ποια είναι; Ισως οι εργαζόμενοι κάψουν κάποιο χωριό και θα έχουμε ανθρώπινα θύματα…».
«Ο κύριος Πάχτας εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία κατά τον προσφιλή του τρόπο: εκβιάζοντας τους εργαζόμενους που με το φόβητρο της ανεργίας κρατάει ομήρους η “Ελληνικός Χρυσός”. Και, συνεχίζοντας τον συνήθη εκβιασμό των Ελλήνων ψηφοφόρων, τους… απείλησε με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη.
«Οι δηλώσεις του δημάρχου –μια μόλις μέρα μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια- δείχνουν πως οι μηχανισμοί υποστήριξης της εταιρείας δεν θα διστάσουν ακόμα και να προκαλέσουν εμφύλιο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Ο κύριος Πάχτας στην ουσία παροτρύνει τους εργαζόμενους σε βίαια επεισόδια εναντίον των συμπολιτών τους που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους από την εξόρυξη. Για άλλη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. έπαιξε τον ρόλο του φύλακα-αγγέλου των χορηγών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου