ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η Κρίση του Κιέβου: Ρωσία και ΝΑΤΟ παίρνουν θέσεις


Έκτακτη στρατιωτική άσκηση και συναγερμό σε ολόκληρη τη δυτική και κεντρική Ρωσία διέταξε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, όπου τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται οι αποσχιστικές τάσεις από τους φιλορώσους στην Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία. «Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Οι ΗΠΑ ζητούν «σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», στην οποία θα προσφέρει στήριξη και το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας, των χωρών-μελών.

Οι φιλορώσοι έστειλαν μήνυμα πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη νέα κυβέρνηση, ενώ αντίθετα οι φιλοευρωπαίοι και η μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις νέες ουκρανικές αρχές και διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την απόσχιση της περιοχής. Στη Σεβαστούπολη ο δήμαρχος ανακοίνωσε το «σχηματισμό μονάδων αυτοάμυνας ενάντια στην απειλή των νεοναζί του Κιέβου», στις οποίες κάλεσε να συμμετάσχουν εθελοντικά και πολίτες. Ρώσοι βουλευτές από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έστειλαν μήνυμα στους κατοίκους της Κριμαίας ότι θα μπορούσαν να πάρουν ρωσική υπηκοότητα.
Το τοπικό κοινοβούλιο στην Κριμαία αναμένεται να συνεδριάσει ώστε να αποφασιστεί μια επίσημη θέση απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου. Σημειώνεται πως μερίδα των πολιτών έχει ζητήσει δημοψήφισμα για να αποφασιστεί αν η Κριμαία θα διατηρηθεί ως μια ημιαυτόνομη περιοχή ή αν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή αν θα γίνει και πάλι μέρος της Ρωσίας. Η Κριμαία ήταν τμήμα της Ρωσίας μέχρι το 1954 όταν και εντάχθηκε στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας.

Εν  τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Ρωσία ώστε να εξακριβωθεί η «ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση κρίσεων που απειλούν την στρατιωτική ασφάλεια της χώρας», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτιόυ, και περιλαμβάνουν εικονικές μάχες, ενώ στο δεύτερο στάδιο θα συμμετάσχουν και ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, όπως αναφέρεται στο RT, το οποίο επισημαίνει πως ανάλογες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν καθώς ο Πούτιν έχει επισημάνει πως ο στρατός θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η γεωπολιτική «αιχμή» της τελευταίας απόφασης σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία γίνεται άμεσα αισθητή. Εξάλλου η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις τους συνορεύει με την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή η ένταση κορυφώνεται καθώς «σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από εξωτερικούς παράγοντες», υπονοώντας τη Ρωσία, ζήτησε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Τετάρτης, σχολιάζοντας τον συναγερμό και τα γυμνάσια του ρωσικού στρατού.
Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες πως «μία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας προς τη Μόσχα ότι «στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της».
«Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της. Οι αρχές αυτές αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την ευρωπαϊκή ήπειρο στο σύνολό της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Το ΝΑΤΟ δηλώνει επίσης ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτικός διάλογος βασισμένος στις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου