ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Οι Γερμανοί προετοιμάζουν το έδαφος για νέα οικονομική βοήθεια

Για νέο δάνειο προς την Ελλάδα μιλάνε οι Γερμανοί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει -πρώτη φορά- ότι το πλεόνασμα είναι εικονικό, ενώ μιλά ξανά για δημιουργική λογιστική και επικρίνει την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις.


Της Βασιλικής Σιούτη


Αρκετά έπαιξε η κυβέρνηση το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, αρκετά πανηγύρισε ο Ευ.Βενιζέλος ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο την άνοιξη» και αρκετές διαβεβαιώσεις έδωσε ο Α.Σαμαράς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δανειακή σύμβαση. Η νέα γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να διαψεύσει κάθε προσδοκία που καλλιέργησαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τα πρώτα δείγματα τα έδωσαν ήδη. Απλώς οι τόνοι, μέχρι τώρα, δεν ήταν υψηλοί και τα συστημικά ΜΜΕ έκαναν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη, ειδικά σε ότι αφορά την περίπτωση της χώρας μας. Η συμπεριφορά της προς την ελληνική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει διόλου. Παρά τα όσα εξαγγέλλανε τις τελευταίες μέρες ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος -ειδικά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι Γερμανοί δεν έχουν καμία διάθεση να τα μαζέψουν και να φύγουν. Όλες οι κινήσεις τους δείχνουν το αντίθετο.

Πριν από μερικές μέρες, γερμανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι «δρομολογείται βοήθεια για την Ελλάδα». Αλλά και λίγο πριν η Άγκελα Μέρκελ συναντήσει τον Α.Σαμαρά, δήλωνε μεν ότι « η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά», αλλά συμπλήρωνε με νόημα ότι «το απαιτούμενο έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Επίσης οι Γερμανοί δεν μιλούν για λήξη του μνημονίου την άνοιξη, αλλά αναφέρουν ότι «το δεύτερο πρόγραμμα παροχής πιστώσεων προς την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014».

Όπως αναφέρουν και στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα πρέπει να μειώσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ. Στα μέσα του 2014 θα εξεταστεί εάν αυτό είναι εφικτό ή θα χρειαστεί νέα βοήθεια και νέα μέτρα (ενώ εξακολουθούν να μη δέχονται καμία συζήτηση για κούρεμα).

Το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 συμφώνησε να στηρίξει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, μέχρι αυτή να καταφέρει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Οι δανειστές όμως ξεκαθαρίζουν, ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων των μνημονίων.

Η γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε, στο πρόσφατο συνέδριο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, όπου παραβρέθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε με έμφαση ότι «η προσπάθεια δεν έχει ακόμα τελειώσει» και ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά με αυτό εκπληρώνει μια από τις προϋποθέσεις για να σταθεί μια μέρα πάλι στα πόδια της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προϋποθέσεις για να βγει από τα μνημόνια είναι περισσότερες.
Αλλά και ο Β. Σόιμπλε, με τον οποίο κάθε άλλο παρά ξεμπερδέψανε, δηλώνει επίμονα ότι προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές είναι να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό θα το κρίνουν φυσικά εκείνοι και όχι η ελληνική κυβέρνηση, όπως άφηνε να εννοηθεί τελευταία.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι: πιστεύει η Γερμανία ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της κι έχει υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνουν τα μνημόνια; Η απάντηση είναι όχι. Και μάλιστα άρχισαν και τα «όργανα». Το χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung -εφημερίδα που εκφράζει το γερμανικό κατεστημένο- με τίτλο «Griechenland Rechenkünste statt Reformen» έδωσε το παρασύνθημα.

Οι ευγένειες των δανειστών τελειώνουν. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε και μιλά (μετά από τρία χρόνια ξανά) για δημιουργική λογιστική σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρει επίσης ότι μπορεί οι εκπρόσωποι της τρόικας να μιλούν για τις προσπάθειες της Ελλάδας που αποδίδουν, όταν όμως τα μικρόφωνα είναι κλειστά, λένε άλλα. Ουσιαστικά, το μήνυμα που περνάει μέσα από το δημοσίευμα αυτό είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη πίεση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια, τους τελευταίους μήνες, ισχυριζόταν ακριβώς τα αντίθετα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά όμως, που θα τα γυρίσει. Ο πρωθυπουργός άρχισε να το κάνει ήδη. Στη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής δεν έδωσε κάποια είδηση, εκτός από μία που άφησε να διαφανεί στους προσεκτικούς αναγνώστες: «Η πρόσθετη βοήθεια προβλέπεται ήδη από τη συμφωνία που έχουμε κι έτσι δεν χρειάζεται να υπογράψουμε καινούργια» είπε. Προετοίμασε δηλαδή το έδαφος για μια πιθανή «προέκταση» της συμφωνίας του μνημονίου. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν υπογράφει νέο μνημόνιο και ότι πρόκειται απλώς για κάποια επέκταση που θα συμπεριλάβει τα «διαρθρωτικά» μέτρα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό σημαίνει διατήρηση των μνημονίων και των μέτρων που συνεπάγονται, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση -το έχουν ξεκαθαρίσει- να δανείζουν χρήματα χωρίς μέτρα.

Για την ώρα λοιπόν το «κουράγιο» εξακολουθεί να χρειάζεται αποκλειστικά στους Έλληνες και όχι στους δανειστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου