ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο καταζητούμενος συνιδιοκτήτης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»

Πηγή: Του Νίκου Ανδριόπουλου - "Hot Doc"

Θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αστυνομική νουβέλα, ως ο άνθρωπος με τις χίλιες ιδιότητες που πάντα ξεγλιστρά στο παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι». Εξάλλου ένας τέτοιος του αρμόζει όπως προκύπτει και από την «αξιοθαύμαστη» πορεία του και τα επιτεύγματα του. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν μέσα σε κάτι περισσότερο από 10 χρόνια να γίνουν από σμηνίες πενταετούς θητείας, εφοπλιστές - χωρίς καράβια -, εν συνεχεία συνιδιοκτήτες μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας και να σφίγγουν το χέρι του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, Κάρολου Παπούλια, μπροστά στα φλας των δημοσιογράφων. Ο Αναστάσιος Πάλλης είναι καταζητούμενος από την ΕΛ.ΑΣ. για ξέπλυμα χρήματος και για υπόθεση όπλων.

Το όνομα του Αναστάσιου Πάλλη είχε παραμείνει άγνωστο, όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στον εφοπλιστικό- εκδοικό κόσμο. Ακόμα και όταν ξεκίνησε να ακούγεται, η πιάτσα βοούσε ότι πρόκειται για «αχυράνθρωπο» του κουμπάρου του, Βίκτωρα Ρέστη, με τον οποίο εν συνεχεία βρέθηκαν τελικά σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Πάλλης εμφανίστηκε το 2004 ως νόμιμος εκπρόσωπος της υπεράκτιας ναυτιλιακής, RONDA SHIPMANAGEMENT INC, η οποία λίγο καιρό μετά αποδείχθηκε ότι δεν είχε ούτε... ψαρότρατα, καθώς το πλοίο «LOTUS» που φέρεται να είχε, ανήκε σε κάποιον Ιάπωνα. Πριν ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της off shore εταιρίας του Πάλλη, ο τελευταίος είχε ήδη προλάβει τον Ιανουάριο του 2011 να αγοράσει το 4θ% των μετοχών της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

Για να φτάσει μέχρι εκεί όμως είχαν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια εποικοδομητικών δημοσίων σχέσεων και υψηλών διασυνδέσεων. Στα μέσα της δεκαετίας του '9θ ο Πάλλης, όντας ακόμα ένας ταπεινός σμηνίας πενταετούς θητείας, ξεκινά την ενασχόληση του με τα όπλα. Από τακτικός επισκέπτης του Σκοπευτικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων το 1997 γίνεται πρόεδρος του. Εκεί γνωρίζεται με αστυνομικούς, σωματοφύλακες και επιχειρηματίες που στην πορεία θα συνδράμουν τα μέγιστα στο «θαύμα» της ανέλιξης του.

Την ίδια περίοδο ξεκινά να χαίρει της απεριόριστης εκτίμησης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο οποίος φτάνει στο σημείο να του δώσει συστατική επιστολή. Από τη Μονή Βατοπεδίου μεταπηδά στη συνέχεια για «ιερές» μπίζνες στη Μονή Τοπλού της Κρήτης.

Ο Πάλλης εμφανίζεται όχι μόνο ως εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρίας LOYALWARD στο σκάνδαλο real state της Τοπλού, που φέρει πολλές ομοιότητες με αυτό του Βατοπεδίου, αλλά και ως δικηγόρος της.
Το 2004 ο Πάλλης καταφέρνει να συνεργαστεί με τον ΟΤΈ και μέσω μίας offshore εταιρίας, της RONDA Comunicacoes Internationais με έδρα τις Παρθένες Νήσους, στήνει τηλεπικοινωνιακή απάτη με κλήσεις υψηλής χρέωσης εν αγνοία των χρηστών. Η αποκάλυψη της απάτης και οι έρευνες του ΣΔΟΕ ωθούν τον τότε πρόεδρο του ΟΤΕ να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση. Έκτοτε και ενώ έχουν περάσει 7 χρόνια η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της οτνάκρισης, αφού στη θέση του 9ου τακτικού ανακριτή ο ένας διαδεχόταν τον άλλον.

 Στην πολυδαίδαλη καριέρα του Πάλλη ιδιαίτερης μνείας χρήζει η ίδρυση ενός ιδιωτικού πολεμικού μουσείου με το όνομα ΠΑΛΙΣ. Από αυτό παρέλαυναν από υπουργοί μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω μουσείου είναι ότι τα βαρέα όπλα, μεταξύ των οποίων άρματα και πολεμικά αεροσκάφη που φιλοξενεί ως «εκθέματα» δεν είχαν ελεγχθεί αν είναι απενεργοποιημένα. Μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc, η ΕΛ.ΑΣ έκανε έλεγχο στα όπλα που βρήκε, τα οποία αν και δεν ήταν δηλωμένα, αντιμετωπίστηκαν ως παρατυπία. Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ηγεσία του δεν έστειλε ειδικό κλιμάκιο ως όφειλε για τον έλεγχο του βαρέως οπλισμού. Εναντίον του Πάλλη ασκήθηκε δίωξη για τα όπλα που βρέθηκαν στο ΠΑΛΙΣ.

Όταν η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, εμφανίστηκε ο Βρετανός συνεργάτης του, 'Εντουαρντ Πρινγκλ Στέισι, στο δικαστήριο, ο οποίος ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας, με την αιτιολογία ότι έχει στοιχεία για εμπόριο όπλων από τον κατηγορούμενο με προκάλυμμα το μουσείο, αίτημα το οποίο όμως απέρριψε η έδρα. Ο άνθρωπος που ζήτησε να καταθέσει ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στις 27 Νοεμβρίου του 2012 είχε πέσει θύμα ολιγόωρης απαγωγής από 3 ανθρώπους του Πάλλη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι τελευταίοι πιέζοντας τον με διάφορες απειλές του ζητούσαν να υπογράψει ορισμένα συμφωνητικά.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στις 18 Απριλίου στην Αστυνομία ο Βρετανός περιέγραφε τον συνεργάτη του ως έμπορο όπλων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σε επίσημη κατάθεση του στην ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την οποία ο Πάλλης του παρουσίασε δύο μπλε κοντέινερ γεμάτα σύγχρονα όπλα. Ο 'Εντουαρντ Στέισι, μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc, με αναφορά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να συσχετισθεί η υπόθεση με τα όπλα του Πάλλη με τη μεγάλη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή.

Το Hot Doc στο προηγούμενο τεύχος του, αποκάλυψε μεταξύ άλλων και τις «αναμνηστικές» φωτογραφίες που τράβηξαν με τα ενεργά όπλα. Στην κατάθεση του ο Πρινγκλ επεσήμανε ότι για τα περισσότερα από τα όπλα αυτά ο Πάλλης έχει εξασφαλίσει πιστοποιητικά απενεργοποίησης, τα οποία είναι πλαστά, εμφανίζοντας τα έτσι ως μουσειακά. «Πρόκειται για πάνω από 4.000 λειτουργικά όπλα», όπως διαβεβαίωσε και ο συνήγορος του βρετανού συνεργάτη του Πάλλη στο Hot Doc «μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καλάσνικοφ, G3, FN, FNL, Μ16 και άλλα, τα οποία βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του Πάλλη στο Κορωπί.».

Μέχρι και τη συγγραφή του παρόντος ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης είναι καταζητούμενος και διαφεύγει της σύλληψης για την υπόθεση Ρέστη. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τα όπλα του Αναστάσιου Πάλλη. Το «καμάρι» του κ. Πάλλη, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ουδέποτε έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση για τα έργα και τις ημέρες του συνεταίρου, του Θέμου Αναστασιάδη. Ούτε φυσικά έχει κάνει κάποια αναφορά στα χρήματα με τα οποία ο καταζητούμενος επιχειρηματίας «μπήκε» στην εφημερίδα, καθώς αν αποδειχθεί ότι είναι προϊόν έκνομης πράξης, στην καλύτερη των περιπτώσεων οι λοιποί μέτοχοι θα πρέπει να τα επιστρέψουν. Αντίθετα, όταν μπήκε ο επιχειρηματίας στο μετοχικό σχήμα της εφημερίδας, ο κ. Αναστασιάδης, λαλίστατος τότε, έσπευδε να διατυμπανίσει ότι με την ενίσχυση του Αναστάσιου Πάλλη διατηρείται η απόλυτη δημοσιογραφική ανεξαρτησία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου